Kezdőoldal | erecske@gmail.com

Ezek az én gondolataim. Vitatkozni persze lehet.

Megosztani pedig ér! 🙂

Mi köze bárminek is a boldogságodhoz? És mi az, amitől boldog leszel? Nem fogok mindentudó bölcs szerepében tetszelegni, és nem mondom meg a tutit, de azt megosztom veled, hogy mi az, amit megfigyeltem.

Az egyik ilyen dolog épp itt volt a napokban az orrom előtt. Jelenleg Tenerifén lakom egy turistamentes, de boltokkal jól felszerelt, csodás halászfaluban. Ültem egy kávézóban, ami a pálmafákkal szegélyezett parti sétánnyal szemben, az egy sávos autóút túloldalán helyezkedik el. Szóval, ha kinézek az óceán felé, akkor látom a virágágyásokat a pálmák tövében, és a vékony, hézagos acélrúd kerítést, amin túl már a sziklák és a csillogó víz kékje található. Pazar látvány, ha engem kérdezel. Eszembe jutott, hogy mit látnék akkor, ha most otthon lennék, Magyarországon. Valószínűleg az íróasztalomnál innám a kávém a képernyőt bámulva, mert ha elnézek balra, akkor a lakótelepi ablakon túl csak egy sivár parkolóban és a Gyöngyösi sétány üzletsorának kopár hátában tudnék “gyönyörködni”, miközben valószínűleg borús, esős, nyálkás idő lenne kint, ami miatt még az ablakot sem lenne érdemes kinyitni. Tudom, milyen ott lenni, és azt is tudom, hogy hogy érzem magam attól, hogy olyan a környezet amilyen. Persze felül lehet emelkedni, és lehet jókedvűen, boldogan élni, dolgozni ott is. De külön figyelni kell arra, hogy ezt a környezet lehangoló mivoltának ellenére érezd. Itt, Tenerifén pedig az az alapbeállítás, hogy minden gyönyörű, hatalmas a tér, és tiszta a levegő. Ez akkor is jó hatással van az emberre, ha amúgy nem figyel oda.
Szóval azt szűrtem le ebből, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen a környezeted. Nem azt mondom, hogy dobj el mindent, és költözz Tenerifére (bár az sem egy elvetélt ötlet, itt írtam is róla, hogy hogyan csináld), hanem azt, hogy valamit változtass, ha nem szívderítő a látvány. Alap pl., hogy tarts rendet és tisztaságot a környezetben. Vagy díszítsd fel valamivel. Vagy költözz el egy jobb lakásba. Hidd el, sokat fog dobni a boldogságodon, ha ezt megteszed.

A másik a célok kitűzése és elérése. Nálam napi rutin, hogy reggel összeírom, miket fogok aznap megcsinálni, és kipipálom, ha megvan. Elképesztően jó érzés a nap végén (de egyébként közben is), ha minden ki van pipálva. Próbáld ki, ha eddig nem csináltad. Ezek nem nagyszabású célok, amivel megváltod a világot, hanem apró, pici célok, amik elérhetőek könnyen. Haladóbbak hosszabb távban is gondolkodhatnak, és egy hosszútávú célt bonthatnak le napi tevékenységekre, amik mind afelé a cél felé viszik. Nagyon jó játék!

A harmadik dolog, ami engem, személy szerint boldoggá tesz, a teremtés. Valami olyan dolog alkotása, ami örömet okoz másoknak, vagy segít nekik valamiben. Ez lehet egy művészeti alkotás (festmény, zene, fotó…stb), vagy akár olyan egyszerű dolog is, mint egy finom étel elkészítése. A teremtés maga is egy élmény, de nagy boldogság akkor lesz belőle, amikor megérkezik valaki máshoz, és látod rajta a boldogságot, amit a te alkotásod okozott.

Ehhez kapcsolódik a negyedik, részemről utolsó, de fontosságában első boldogságot okozó dolog. Ez pedig a mások segítése. Bármilyen, számodra pici gesztus lehet, hogy a másik világát alapjaiban rengeti meg és indítja el jó irányba. Lehet egy egyszerű mosoly, vagy annyi, hogy meghallgatod és megérted…vagy olyan is, hogy kisegíted, amikor nehéz anyagi helyzetben van, bármi lehet hatékony segítség. És minden esetben boldogságot okoz, ha célbaért és tényleg segített. Próbáld ki!

Millió más dolog is okozhat számodra örömet, pillanatnyi vagy hosszabb ideig tartó boldogságot. Neked kell érezned, mik ezek, és minél gyakrabban előidézni őket, mert akkor tudjuk ügyesen átvészelni a nehézségeket, ha közben ezeregy okunk is van a boldogságra, bármi is jöjjön szembe.

 

Ha tetszett, oszd meg! :)