Kezdőoldal | erecske@gmail.com

Ezek az én gondolataim. Vitatkozni persze lehet.

Megosztani pedig ér! 🙂

Ha még nem említettem volna, Tenerife egy, az óceánból kiemelkedő vulkán, benépesítve emberekkel és kutyákkal. 😛 Nyomokban kanárikat is tartalmaz, de a Kanári-szigetek nem róluk kapta a nevét (épp ellenkezőleg, ők kapták a nevüket a szigetekről). A Canariae Insulae, azt jelenti, hogy a “Kutyák szigete”. Az egyik verzió szerint így nevezte el Gran Canariát Mauritánia királya, II. Juba, a sok nagy testű kutya miatt, amit a szigeten talált. Vannak más verziók is, de azokat most nem sorolom fel.

Tény, hogy a kutyáknak jelenleg is komoly kultusza van errefelé. Bár többségében kistestű jószágokban lehet hasraesni, mint pl. Chihuaha, Shih-tzu, Yorkshire Terrier.. és még számos – fogalmam sincs milyen – fajta szőrös, ugatós, pisilős négylábú cukiságban, azért akadnak közepes és elvétve nagytestűek is. Kellemetlen találkozása ez a szokás a “csak télen esik az eső” klímának. Ugyanis a kutyák minden séta alkalmával meg-meg jelölgetik a falakat, és a parti sétány kőkorlátját is. Az utána jövők pedig ebből olvassák le, hogy milyen nemű, milyen állapotú és kedvű jószág hagyta a nyomot. Na és képzeld el, hogy ennyi állat, mégis mekkora újságosbódét kreál végig az utak mentén… Ja és ugye nincs, ami lemossa, szóval van az ittélésnek egy bukéja… :/ Vannak egyébként macskák is, de ők csak este, naplemente után kezdenek kóricálni (és ők nem hagynak maguk után kellemetlen nyomot).

Az őslakosok békés, afrikai törzsek voltak, nem volt nehéz meghódítani őket 1402-ben. Ma már nyomuk sincs, spanyolok lakják a szigeteket (a modernkori bevándorlókat leszámítva). Amúgy mindamellett, hogy a Kanári-szigetek Spanyolországhoz tartoznak (az Európai Únió legtávolabbi csücskének számítanak), valójában a maguk urai. 1982. augusztus 10.-én jött létre az Autonóm Kanári Közösség, ami saját parlamenttel és törvényekkel rendelkezik.

Visszatérve a vulkánra: a Teide, a sziget közepén magasodó hegy, a világ harmadik legmagasabb vulkánja a tengerszinttől mérve (7500m). Szerencsére épp szunnyad, utoljára 1909-ben tört ki, egy oldalsó kürtőn keresztül. Viszont fel lehet menni kirándulni a kráterébe (Én még nem voltam. Ősszel tervezzük, hogy megyünk egy kört a szigeten). Egyszer régen (150 ezer évvel ezelőtt) volt egy nagy robbanásos kitörés, és a magába omlott hegy kb 2000 méter magasságban egy terebélyes lapos gödröt hozott létre (caldera-t), ami  kelet-nyugati irányban 16, észak-déli irányban 9km széles. Erre épült két újabb csúcs, a Teide és a Pico Viejo.

Van egy nyilvánvaló következménye annak, ha az ember egy vulkánon lakik. Erre én sem gondoltam először, de logikus. Szóval a temető errefelé egy épület tele urnákkal. Ugyanis itt nem lehet sírokat ásni, mivel egy merő kő a talaj. Ezért a higénikusabb és egészségesebb hamvasztás az egyetlen lehetséges opció a már nem működő testek eltüntetésére. (Én nem gondolom, hogy azonos vagy a testeddel, csak mondom.)

Van ez a vulkáni kő, ami valójában megdermedt láva. Fekete színű, porózus cucc. Készítenek belőle ékszereket is. Nekem is van jónéhány karkötőm. És a parti sziklák sem csúnyák.

 

Hamarosan folytatom.

A sorozat korábbi részeit itt találod:
1. Nem nyaralok Tenerifén, itt élek – útinapló 1. rész
2. Tenerife és a munkamorál – útinapló 2. rész

Ha tetszett, oszd meg! :)