Kezdőoldal | erecske@gmail.com

Ezek az én gondolataim. Vitatkozni persze lehet.

Megosztani pedig ér! 🙂

Újév, újévi fogadalmak. Sokan bíznak benne újra és újra, annak ellenére, hogy évtizedek óta nem tartják be őket. Hogyan lehetne mégis valahogy elérni, hogy működjenek? Ezen gondolkodtam el, és most megosztom veled, hogy mire jutottam.

Előszöris azt nézzük meg, hogy mi micsoda és hogyan működik. A fogadalom, hogy “holnaptól fogyózni fogok…” vagy “január 1-től nem dohányzom…” ezek jobbára csak vágyak. Az illető szeretné, ha ez a dolog ezentúl így lenne, mert zavarja, hogy nem így van. Az új év pedig alkalmas pillanatnak tűnik, hogy vízválasztóként szolgáljon a dologban.

Annyiféle vágy, álom, dejólenneha van az emberek életében, és néha (erősen ritkán) el is érik őket… vagy Józsi bácsi elérte a szomszéd utcában. Ezért hajlmosak azt gondolni, hogy ha elég erősen vágynak valamire, akkor az előbb utóbb megvalósul. Ez így – az én szerény véleményem szerint – csúnyán a sorsra és a véletlenekre bízza a dolgot.

Nézzük meg, mik azok a dolgok, amik viszont úgy lettek, ahogy akartad. Pl. akartál egy új telefont. Kinézted a neten, utánajártál a paramétereknek, majd besétáltál a boltba és megvetted. Vagy a kirakatban megtetszett egy ruha, és a következő fizukor bementél és megvetted. Vagy szerettél volna jogosítványt. Beiratkoztál egy autóvezető tanfolyamra, végigcsináltad, és a végén kaptál egy jogosítványt. Sima ügy.

Mi a lényeges különbség a két működési mód között?
Hát szerintem a döntés és az azt követő cselekvés. Ha csak vágyakozol egy új telefonra, de nem spórolsz rá, nem nézel utána, milyenek vannak, és nem sétálsz be a boltba megvenni, akkor sosem lesz új telefonod. Ez egy egyszerű példa, de hidd el, hogy a nagy álmok megvalósítása is pontosan ugyanazen a módon történik. Csak a nagyságrend más, illetve a szükséges idő és elvégzendő feladat lehet több, ami ahhoz kell, hogy mindent elrendezz hozzá.

A fogyózás vagy valamilyen személyes szokás megváltoztatása ugyanez. Ki kell tűznöd egy konkrét célt (mondjuk -10 kg fél éven belül), és utána kell járnod, hogyan lehet ezt megvalósítani, majd készítened kell egy tervet akár napokra lebontva, hogy mit kell tenned, hogy elérd. Ezen a módon már nem csak egy vágyálom lesz a fogyás, hanem egy megoldandó feladat, ami megvalósítható lépésekből áll. Persze kell hozzá kitartás, és önfegyelem is, hogy mindig megcsináld azt a lépést, ami a célhoz vezet.

Az én tanácsom tehát az újévi fogadalmaid valóraváltásához ez.

  1. Tűzd ki a konkrét számszerű vagy pontosan megfogalmazott célt egy pontos határidővel.
  2. Járj utána a megvalósítás mikéntjének.
  3. Készíts egy lépésekből álló tervet.
  4. Kitartóan vidd végig.

Van erre egy remek eszköz, amit L. Ron Hubbard fejlesztett ki. Admin skálának hívják. Ha érdekel, itt meg tudod tanulni a használatát: https://www.szcientologia.org.hu/courses/targets/overview.html

És ahogy mondani szokták: határ a csillagos ég! 😉

Sok sikert hozzá!

 

 

Ha tetszett, oszd meg! :)