Kezdőoldal | erecske@gmail.com

Ezek az én gondolataim. Vitatkozni persze lehet.

Megosztani pedig ér! 🙂

Utánaszámoltam… saccra 15 éve nyomom a hómofiszt (home office, azaz otthoni iroda). Eleinte több volt a fizikai munka (számítógépeket raktam össze, illetve javítottam), de aztán elkezdtem megtanulni a weboldalkészítést és a számítógépes grafikát is.

Mostanra elég sokféle munkát el tudok vállalni neten keresztül. Kiadványszerkesztést, mindenféle designt, egyszerű vagy komplex weboldalakat, webshopokat, és még akár oktatást is. Egyiket sem iskolában tanultam, hanem neten keresztül önképzéssel. Azt hiszem az volt a titok, hogy sokminden érdekelt, és ami érdekelt, azt meg is akartam tanulni. Ez még ma is így van.

Nade mit csináljon az, aki hirtelen csöppen bele a hómofiszolásba, és azon kívül, hogy a facsén meg tud osztani dolgokat, meg hozzá is tud szólni, esetleg még egy wörddel is megbírkózik, nem nagyon van képben az internetes világgal, főleg nem az abban való munkával?

A legfőbb tanácsom az, hogy csak akkor vágj bele, ha érdekel! Kényszerből megtanulni valamit nem vezet messzire. Összeírtam, hogy én hogy csinálnám, illetve hogy csináltam:

 1. Előszöris derítsd ki, hogy mi az, amivel manapság is lehet online pénzt keresni. Pl: Weboldalkészítés, programozás, blogolás, kiadványszerkesztés, grafika, videóvágás, videós tartalom készítés, online adminisztráció, marketing, tanácsadás… stb.
 2. Válaszd ki azt, amelyik szimpatikus, és nem tűnik számodra teljesen kínainak. (Azaz nem a mínusz 0-ról kell indulnod vele.)
 3. Derítsd ki, hogy a jelenlegi eszközeid alkalmasak-e erre a munkavégzésre, vagy ha nem, mennyit tudsz rászánni, hogy fejleszd őket. (Gyorsabb számítógép, gyorsabb, stabilabb net…  stb.)
 4. Keress róla cikkeket, leírásokat, youtube videókat, vagy ha van profi ismerősöd, kérd meg, hogy oktasson.
 5. Kezdj el egyszerűbb feladatokat megoldani/elkészíteni.
 6. Gyakorolj!
 7. Amikor már úgy érzed, hogy egész jól megy, keress olyanokat, akiknek szüksége van a te munkádra/szolgáltatásodra. Először lehetnek ezek közeli ismerősök, akiknek ingyen megcsinálod, csak tapasztalatszerzés céljából.
 8. Ha már szereztél némi magabiztosságot, akkor nyiss idegenek felé is. Keress magadnak ügyfeleket, vagy kérd meg a korábbi elégedett ismerőseid, hogy ajánljanak téged.
 9. Intézd el a hivatalos ügyeket (váltsd ki a KATA-s vállalkozóit online), legyél számlaképes. (Ezt pár óra alatt el lehet intézni.)
 10. Termelj és promózz folymatosan, míg egy komoly megélhetéssé nem válik a dolog.
 11. Utána kezdd az első ponttól megint az egészet, és vegyél fel egy újabb jártasságot, aztán megint egy újabbat. Állj több lábon is!
 12. Nagyon fontos: mindig tanulj és fejlődj abban, amit csinálsz!

Nekem ez egy bevált recept. Olyan szintre fel tudtam fejleszteni a vállalkozásom, hogy mindamellett, hogy folyamatosan előfizetek a különböző szoftverekre, amit használok, marad annyi, hogy félre tudok tenni. Nem kell attól félnem, hogy elveszítem a munkám, mert sokmindenhez értek, és sokféleképp tudok segíteni embereknek, így valamiből mindig meg tudok élni. És még mindig csak az online végezhető munkákról beszélek.

Remélem, valamennyire hasznos volt ez számodra. Ha többet szeretnél tudni, vagy tőlem szeretnél tanulni, akkor keress meg nyugodtan! Épp az online oktatáson dolgozom, hogy azt is tudjam szolgáltatni. 🙂

A karantyénnak pár hónap múlva vége, de a tudás és jártasság, amit megszerezhetsz, hosszú távon is tud neked segíteni abban, hogy mindig a felszínen maradj.

 

Ha tetszett, oszd meg! :)