Kezdőoldal | erecske@gmail.com

Ezek az én gondolataim. Vitatkozni persze lehet.

Megosztani pedig ér! 🙂

Jövőteremtés? Néha elgondolkodom, hogy mekkora hatással bírok lenni a saját jövőmre. Számít, hogy mit fogadok meg, mit döntök el, vagy teljesen indifferens, azaz hiába erőlködök, úgyis a körülmények együttállása hozza ki a végeredményt, hiába kapálózom?

Ha körbenézek, azt látom, hogy a világnak van egy sodrása. Megy előre hol így, hol úgy, emberek dolgoznak, szeretnek, háborúznak, attól függően, hogy épp milyen szelek fújnak arrafelé. Az egész egy totál véletlenszerűségnek tűnik. Mintha random vektorok átlaga határozná meg azt, hogy végül hogyan alakul valami. Nem? Tökre így néz ki… Pl. a villanyszámla akkor is jön, ha én nem kérem. A szomszéd akkor is zöldséget aprít hajnali 1-kor a hálószobámmal szomszédos konyhájában, ha eszem vacsorára pizzát és akkor is ha nem. Még átkopogni sem tudok, mert ahhoz túl vastag a fal (a deszkán ütemesen kopogó nagykés hangja azért simán átjön). A nap akkor is felkel, ha emberek azt gondolják, hogy itt a világvége… meg ilyenek.

Van egy csomó dolog, ami szemmel láthatóan a saját hatókörömön kívül esik. Sőt, a legtöbb dolog ilyen azokból, amik körbevesznek. Azt valamennyire tudom befolyásolni, hogy az ügyfeleim elégedetten távozzanak tőlem, és később eszükbejussak, amikor ajánlaniuk kell egy grafikust, vagy webest. De ez sem olyan egyértelmű, mint pl. felkapcsolni a villanybojlert mielőtt meleg vízben szeretnék zuhanyozni. Azaz, ha teszek valamit, akkor mindig egy bizonyos eredménye lesz. Nem minden működik így. Talán azért sem, mert ott van kint egy csomó másik ember, akik ugyanúgy akarnak valamit, mint én, és tesznek is dolgokat, amitől eredményt várnak.

A történések végül abba az irányba mennek, amerre a legerősebb vektor áll. Amit vagy egy nagyon erős vagy több kisebb-nagyobb erővel bíró ember tol abba az irányba. A többiek szándéka pedig lepattan, vagy elhal ez mellett. És akkor lesz valahogy. Ha sok jószándékú ember ereje adódik össze és megy egy irányba, akkor a dolgok jól alakulnak. Ha néhány erős, de rossz szándékú vagy csak a saját érdekeit néző akarata érvényesül, akkor nehézségek adódnak, és a társadalom szekere kátyúba kerül. Szerintem ez a vírusos sztori is valahogy így kerekedett ki. Az erős (vagy épp hatalmi pozícióban lévő) egyének elérték, hogy a jószándékú emberek nagy része is az ő vektorukat támogassa pusztán félelemből. Az egész tisztára olyan, mint egy apokaliptikus film. Lehet, hogy valaki már meg is írta ezt egyszer, és most csak aszerint megy végig a forgatókönyv? Nem lenne példa nélküli.

Sokminden meg lett írva regényekben, ami végül majdnem pont úgy megvalósult. Itt fel is merül a kérdés, mint a Mátrixban: “…vajon akkor is lelökted volna a vázát, ha nem szólok?” Azaz jóslat vagy forgatókönyv? Mitől működik a jóslat? A jósnő tényleg tudja, hogy mi fog veled történni, vagy egyszerűen csak te magad eléred, hogy a dolog megtörténjen, amiről beszélt, mert hiszel benne? Hm?

Szóval jövőteremtés. Lehet azt is csinálni, hogy az ember csak hagyja magát sodródni. Hiheted azt, hogy a sorsod meg van írva, és beletörődhetsz, hogy ezt vagy azt érdemled. De lehet azt is csinálni, hogy odateszel egy alapfeltételezést. Nem azért, mert ez az objektív igazság, hanem egyszerűen csak eldöntöd, hogy most ez így lesz. Kvázi megteremtesz magadnak egy igazságot. Miért? Csak!

Legyen az az alpfeltételezés, hogy “képes vagyok nagyon nagy mértékben befolyásolni a saját sorsom alakulását”. Tegyük fel, hogy ez pontosan így van. Mondd azt (mint gyerekkorunkban  játékból), hogy “ebben az évben az lesz, amit én akarok!” Hagyd figyelmenkívül azt, hogy amúgy mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban. Most így lesz és kész! Döntsd el, hogy ezzel az új, magadra ruházott hatalommal pontosan mit is fogsz elérni 2021-ben. Írd le ezeket a célokat, és ne legyen szemernyi kétséged sem, hogy ezek pontosan így lesznek. Miért? Mert most ezt játsszuk. 😉

Ha megvannak a célok, akkor kezdd el kidolgozni, hogy milyen lépéseket kell megtenni, hogy ezek tényleg  meglegyenek. Minden részletet gondolj végig! Készíts stratégiai tervet, hogy az egy éves uralkodásod alatt a saját sorsod felett, hogyan lesznek végigvíve az általad odatett célkitűzések. Azt is írd bele, hogy kiknek a segítségét kell igénybevenned ehhez. Mit kell hozzá megtanulnod? Milyen szabályok szerint kell működnöd, hogy le ne térülj az útról?… stb. Ne feledd, ez csak játék! Egyáltalán nem komoly, csak pont annyira, amennyire egy gyerek is végigviszi, amit nagyon akar. 😀

A fenti egy teszt. Kipróbáljuk, hogy hogyan is van ez. A hangyák hordják össze a jövőt, vagy nekünk is van beleszólásunk?… Hamarosan kiderül! 🙂

Boldog Új Évet!

Ha tetszett, oszd meg! :)