Kezdőoldal | erecske@gmail.com

Ezek az én gondolataim. Vitatkozni persze lehet.

Megosztani pedig ér! 🙂

Nekem 2011 óta van online vállalkozásom. Előtte is csináltam már weboldalakat, grafikai munkákat elvétve, de akkor még egy családi cég égisze alatt, ahol elsősorban számítógépeket raktam össze/javítottam bontott alkatrészekből, meg szoftvereket telepítettem, kisebb hálózatokat építettem, és tintapatronokat töltögettem… szóval csupa női munkát végeztem. 🙂 Az egy olyan világ volt, ahol okosban illett megoldani mindent, és a méregdrága programok megvásárlása csak vicckategóriának ment el. Utána meg azért torrenteztem, mert nem volt bevétel, amiből akárcsak meg is fontolhattam volna a legalizálást. Mondjuk pár éve még nem is lehetett volna több százezer forint alatt ezt megúszni, amit csak virágzó cégek tudtak kitermelni. Én meg hervadó virágzatú adószámos magánszemélyként tengettem mindennapjaim, és örültem, ha egy évben volt 2-3 ügyfelem.

Igazság szerint marha kínos csórónak lenni. Ráadásul sokkal többe kerül egy-egy hiba. Pl. parkolási bünti, amire nincs 3000 Ft-od, és addig kamatozik, hogy annak halvány reménye is eloszlik, hogy valaha kifizeted, és érzéstelenül várod a behajtót/végrehajtót, hogy megmutathasd neki, semmid sincs. Aligha hiszem, hogy a sok illegális program, játék, letöltött film segített volna kimászni a gödörből, bár akkoriban nem nagyon vettem észre az összefüggéseket. Ugyanis ha a sötét oldalon játszol, akkor nem tudsz tiszta lelkiismerettel kiállni, és elfogadni becsületes emberek pénzét a munkádért. Nem fogod megengedni magadnak, hogy felemelkedj. (Ha most azokra gondolsz, akik gátlástalan bűnőzőkként élnek, mint Marci Hevesen, akkor nézd majd meg őket pár évvel, évtizeddel később.)

Na aztán pár éve felszívtam magam, és elkezdtem egyre többet termelni, egyre ügyesebben intézni a dolgokat, és nem is volt már időm se játszani se filmet nézni. A programokat illetően pedig eldöntöttem, hogy valahogy megoldom majd őket. Ez a folyamat aztán a felfelé vezető spirálnak bizonyult. A dolgok elindultak jó irányba, és nekem egyre több pénzem lett. Így egy-egy olcsóbb programot már meg tudtam venni.

Az igazi áttörés néhány hónapja történt meg. Gondoltam, megnézem már, most mennyiért vesztegetik a programjaimat, amikkel dolgozom, és meglepetésemre mindegyiknél találtam olyan csillagegyüttállást (előfizetési rendszer formájában), amit már reális volt kigazdálkodni. Először csak az egyik fő grafikai szoftverem fizettem elő. Úgy voltam vele, hogy amikor nem tudom fizetni, akkor max. abban a hónapban nem használom, vagy valami. De inkább termelek annyit, hogy beleférjen. Utána a másik nagy grafikai szoftveres cég is csinált valami nagy előfizetési akciót, amire le is csaptam. És csak jöttek sorban a programok. Találtam ócsó Windózt, sőt, mitöbb előfizettem egy zeneszolgáltatóra is, és azóta csak onnan hallgatok zenét (legálisan!). Filmeket pedig csak moziban nézek, több időm nincs is rá.

Utoljára a microsoft office maradt, amit azért nem vettem meg, mert nagyon ritkásan volt rá szükség… aha… amint ezt így végiggondoltam, utána megállás nélkül olyan feladatokat kaptam, amikhez használni kellett. Letöltöttem hát egy ingyenes office-t, de azzal teljes mértékben megoldhatatlan volt, amit meg kellett oldani. Najó! Akkor nézzük mennyiért vesztegetik. Addig keresgéltem, míg ebből is találtam egy nekem való, kici-ócó havi konstrukciót.

Tehát jelenleg az a helyzet, hogy a teljes havi kiadásom az összes általam használt programra egész pontosan 31 949Ft. De ebben olyanok is benne vannak, mint a fotosopp (sőt a teljes Adobe arzenál) meg egy online animációs videókészítő program is. Összesen 5db programcsomag plusz egy 100GB-os gugli tárhely, hogy elférjenek a cuccaim, amiket másoknak készítek és küldök.

Ennyi a havi rezsije ennek a legalizációsdinak, viszont a hatása az lett, hogy megsokszorozódott a bevételem, ezért ezt kicsit sem probléma kifizetni. Ráadásul marha jó érzés a több évtizedes kalóz életmód után.
Ha érdekelnek a részletek (mit és mennyiért fizetek elő), akkor dobj egy üzenetet, és megírom.

 

 

Ha tetszett, oszd meg! :)