Kezdőoldal | erecske@gmail.com

Ezek az én gondolataim. Vitatkozni persze lehet.

Megosztani pedig ér! 🙂

Erről írtam már részletesen tavaly a facsén, ami idén is körbement pár helyen. De a blog követőinek kedvéért itt is mesélek róla. (Sőt, ebben több adat lesz 😉 )

Tenerife (és az összes Kanári-sziget) Afrika nyugati partjainál, a Szahara szélességi körénél helyezkedik el kb 250 km-re a parttól. Ebből adódik, hogy amikor egy nagyobb szél felkapja a homokot a sivatagban, és történetesen épp keletről fúj , akkor ez a homoktömeg elindul a felső légkörben nyugati irányba, és az elsők között találja el a Kanári-szigeteket. (Olyan is van, hogy felfújja Madeira felé, majd onnan jön le hozzánk.) Itt aztán egy nem túl kellemes időjárási jelenséget okoz, amit Calimának hívnak. Időnként egyébként tovább is megy, és akár Floridát is elérheti a túloldalon, mindenesetre azt írják, hogy útközben jótékony hatással van az Atlanti-óceánra. Ugyanis olyan elemeket tartalmaz, ami elősegíti a planktonok szaporodását. Nem mellesleg azt is olvastam, hogy Tenerifén a termőtalaj jó része is a Calimának köszönhető.

A magyarázat: a Szahara homokja nitrogént, foszfort és vasat tartalmaz, mivel réges-régen tó volt a sivatag helyén, és a mostani homok részben az abból az időkből visszamaradt állati/növényi maradványokból áll. Ezért okoz termékenységet, amerre csak lehullik. 🙂

Amíg azonban a levegőben van, nem túl kellemes a hatása. Megnő a forróság és a szárazság, ezért ilyenkor tilos tüzet gyújtani a szigeten. Belélegezni sem kellemes, jobb, ha ilyenkor az ember bent marad a lakásban. Az utcán pedig vékony, sárga por borítja utána az autókat, padokat, járdát. Régebben az autók fényezését is tönkrevágta, lemarta. Ma már nem olyan kényes a felületük, de azért célszerű gyakran autót mosni ebben az időszakban.

Egy pórul járt autó

A látvány pedig szürke, elmosódott. Az óceán szürkesége összeolvad az éggel, a nap pedig fehér, neon gömbként próbál keresztülhatolni a poros ködön. Általában pár napig tart, de van amikor elhúzódik 1-2 hétig is. Nálunk tegnap kezdődött, meglátjuk, mi lesz.

A tegnapi szürke naplemente

A sorozat korábbi részei:
Piac a sziklás óceánparton – útinapló 4. rész
Élet egy vulkánon – útinapló 3. rész
Tenerife és a munkamorál – útinapló 2. rész
Nem nyaralok Tenerifén, itt élek – útinapló 1. rész

Ha tetszett, oszd meg! :)