Kezdőoldal | erecske@gmail.com

Ezek az én gondolataim. Vitatkozni persze lehet.

Megosztani pedig ér! 🙂

Sokan szívnak/szívtak a koronamizériás lezárások, tiltások miatt. Talán az egyik legnagyobbat azok, akik esküvőt, lakodalmat szerettek volna idén a jó időben. De kútba estek nyaralások, üzleti tervek és mindenféle más célok és álmok is. Legalábbis egyelőre!

Abba most nem megyek bele, hogy szerintem mennyire igaz vagy jogos, ami történt világszinten. Én most csak a következményekről szeretnék kicsit elgondolkodni.

Valahogy ez bele van kódolva a földi létbe, hogyha álmodsz, terveid vannak, akkor valami majdnem biztos, hogy közbejön, és nem tudod megvalósítani. (Tisztelet a szerencsés kivételnek.) De ez vajon tényleg szerencse kérdése amúgy? Te belegondoltál már? Mitől függ, hogy az egyiknek sikerül, a másiknak meg nem? Egyáltalán mitévő legyen az ember fia-lánya, ha beüt egy világjárvány, vagy bármi más akadály, ami meghiúsítja a szépen elgondolt, kiszínezett és pénzügyileg is befinanszírozott terveit?

Nekem is voltak erre az évre merész elgondolásaim, és egy 23 éve esedékes dolog elérése végre. Nem hiányzott sem a bezárt mindenség, sem a bevételmegroggyanás. (Nem is beszélek a kedvenc éttermem bezárásáról, amit személyes sértésnek veszek!) Munkám persze van folyamatosan, de nem weboldalakat kérnek, ami sok pénz, hanem kisebb grafikai, videóvágós, webshop-piszkálós feladatok jönnek. Időrablóak, és szerény óradíjat fialnak.

Úgyhogy most egy kicsit megálltam, hogy vegyek egy nagy levegőt. Végignéztem, hogy is nézett ki a 2020-as évem, mondjuk januárban. Mik voltak a tervek sorban? Mi az, amit lehet csúsztatni? Igazából nekem semmi olyan nem volt, amiről lemaradtam volna. Inkább csak belekerül némi plusz idő a megvalósulásba. És egyébként pont ez az! Ezt a nézőpontot szeretném átadni:

Bármi is jön közbe, ne állj meg, ne add fel, hanem “újratervezés”, és nézd meg, hogyan lehet később megvalósítani!

Mindig ki lehet találni valamit, csak az kell, hogy tovább tudj lépni, és friss szemmel nekilátni a megoldástalálásnak. Vedd úgy, mintha ez játék lenne. Játszottál már számítógépes játékkal? Ott folyton ez van. Mész előre, minden fasza, aztán jön egy hegy méretű troll vagy egy ezeréletű mágus, akitől huszonhatodjára is meghalsz. Érdekes egyébként, hogy abban a játékkörnyezetben, azzal a tudattal, hogy újraéledhetsz és majdnem ugyanott folytathatod, birtokában minden eszköznek és képességnek, valahogy sokkal hatékonyabb és találékonyabb az ember. Nem? Mi lenne, ha itt, az életben is ilyen lenne?

A különbség szerintem a lazaság. Amikor nem fenyeget igazi, közvetlen veszély, nem lóg a fejed felett a teljes megsemmisülés vagy egy mindent elsöprő, hatalmas veszteség, akkor nem feszülsz be, hanem játszi könnyedséggel mész át az akadályokon. Éreztél már ilyet? Egyébként csaxólok, hogy itt is visszatérhetsz a játékba – akár a megszerzett képességeiddel együtt is -, azaz nincs igazán veszteni valód. Tehát akár játszhatsz is. 😉

Nagyon sokan kitalálták, hogyan éljék túl ezt az időszakot. Átalakították a működésük, vagy kitaláltak valami zseniálisat, és még jól is jönnek ki belőle. De a legfontosabb, hogy nem szabad elengedni a célokat, terveket, csak legfeljebb az odavezető utat kell kissé átalakítani, és kitolni az időpontokat. Ülj le, és írd össze, milyen eszközeid vannak, milyen erőforrásokat tudsz használni, kik tudnak neked segíteni. Utána alakítsd át a működésed ezek segítségével, és haladj tovább a célod felé! Soha ne hagyd, hogy megállítsanak!

Mindig van megoldás, csak elég elszántnak kell lenni, hogy keresztülvidd tűzön-vizen át. Uff!

Ha tetszett, oszd meg! :)