Kezdőoldal | erecske@gmail.com

Ezek az én gondolataim. Vitatkozni persze lehet.

Megosztani pedig ér! 🙂

Nem mintha azért csinálnám, mert itt az új év, és ilyenkor mindenki mindenfélét megfogad, hogy mostaztán új élet meg minden… De amúgy de! Bár ez véletlenül egybeesik más dolgaimmal is, azért ilyenkor mégiscsak stílusosabb ezt csinálni. Függetlenül attól, hogy a Gergely naptár egy önkényesség, és nem is esik egybe az újév mindenhol a bolygón. 😛

Szóval. Mindenféle önfejlesztésbe, meg átalakításba kezdtem kb. november közepén (aki érti, annak mondom, hogy SRD-n vagyok). Meg közben tanulok is eztmegazt, és tegnap este erős késztetésem támadt mindenféle figyelmeztető meg emlékeztető mondatot kiragasztgatni a monitoromra, hogy szem előtt legyenek. Megosztom veled is, hátha neked is jól jönnek.

 1. Összpontosíts!

Időről időre azon kapom magam, hogy elindulok B pontba, és percekkel később D-ben szöszmötölök, miközben már C-n is túl vagyok, de B-nek a közelébe sem jutottam. Volt már veled is ilyesmi? Elindulsz a konyhába főzni egy bögre teát, de útközben az előszobában meglátod a koszos cipőd, amit mindig elfelejtesz kipucolni (és indulás előtt egy perccel meg sosincs rá idő), ezért fogod, bevonulsz vele a fürdőszobába. Igenám! De ott meg eszedbe jut, hogy be kéne rakni a mosást, ezért leteszed a cipőket a földre, és elkezded bepakolni a mosógépet. Közben csörög a telefon, tehát visszarongyolsz a szobába. A telefonálás miatt visszaülsz a géphez, hogy megnézz valamit a telefonálónak, majd leteszed a telefont, és 10 perccel később azt veszed észre, hogy a facebookot görgeted lefelé… Mi van???

Gondolom nem mondok újdonságot azzal, hogy szétszóródással baromira nem lehet elvégezni semmit. Márpedig, ha az ember el akar jutni valahová, akkor összpontosítania kell, és mindig azt csinálnia, amit csinál akkor, amikor csinálja. Ez nálam igényel némi gyakorlást még, de muszáj átállnom rá!

2. Engedd el az önvádat és a “dolgok rosszá válnak” érzését! Csapda!

Ez lehet, hogy igényel némi magyarázatot. Az van, hogy bizonyos helyzetekben elindul nálam egy ilyen lemez, amitől egyre rosszabbul érzem magam. Fogalmam sincs, hogy pontosan mi indítja el, de azt tudom, hogy ha résen vagyok, akkor időben meg tudom állítani. Pl. elkövetek egy hibát, és hajlamos vagyok miatta napokig rossznak érezni magam. Aztán persze elkezd a környezetemben is minden rossz lenni. Nem ízlik az étel, pont lekésem a buszt, valami, amit megveszek az véletlenül pont hibás…stb Ilyenkor úgy tűnik, mintha minden összeesküdött volna ellenem, és ez az egész csak megy egyre lefelé. Veled volt már ilyen? Na ezt kell nagyon gyorsan, még a legelején megállítani! Egy vagy akár több hibától sem fog összedőlni a világ, és nem fognak megutálni az emberek. Egyszerűen helyre kell hozni, és nem kell a dráma!

3. Öndeterminált vagy, te döntöd el, mi legyen!

Sokan hiszik azt (magamat is beleértve), hogy másokhoz képest kell élni az életet. A döntéseknél figyelembe kell venni, hogy a többiek mit szólnak hozzá, nekik megfelel-e, mit fognak rólam gondolni…stb. Hát ez így nagyon nem jól van! Az ember akkor boldog és egészséges, ha szabadon dönthet. Ezt én már kipróbáltam, tudom miről beszélek. De ez is olyasmi, amire újra és újra emlékeztetni kell magam, hogy engedjem el ezeket a kötöttségeket.

Van egyébként egy olyan érdekes mechanizmus, hogy ha valaki rossz szándékú, akkor nem igazán engedi meg magának a szabad cselekvést. Egy bizonyos pontig igen, de utána tönkre fogja magát tenni. A jó szándékú emberek viszont mindig a jó irányába döntenek. Szóval ha az erő jó oldalán állsz, akkor nyugodtan engedd szabadjára magad! 🙂

4. Szellemi lény vagy, hát légy az!

Ez meredek cucc annak, aki azt gondolja magáról, hogy egy test. Azok, akik a szocializmusban nőttek fel, hajlamosak elfogadni azt az újkori elképzelést, hogy minden anyag, és a gondolkodás is kémiai folyamatok eredménye. Ez egy eléggé életképtelen gondolat szerintem, de nem akarok itt belemenni, hogy miért. Jogod van azt hinni, amit hiszel. Én mindenesetre azt gondolom, hogy nem a testem vagyok, hanem egy halhatatlan szellemi lény, aki épp ezt a testet használja. És amikor ennek igazán tudatában vagyok, akkor jól mennek a dolgaim, szóval ez is egy emlékeztető.

5. A felelősségvállalás egy kívánatos, és boldogságot okozó dolog. Vadássz rá!

Itt fontos tisztázni, hogy a felelősségvállalás nem egyenlő a hibáztatással. Ha te vagy a felelős, az nem azt jelenti, hogy te vagy a hibás. Hanem azt jelenti, hogy hajlandó vagy tenni valamit azért a dologért, és ezzel jól is érzed magad. Sokszor tűnik úgy, hogy a könnyebbik, kellemesebbik út a szőnyeg alá söpörni valamit. Vagy áttolni másokra, hogy ők kezeljék. De ezek egyike sem okoz igazi örömet. Tudom, már csináltam. Viszont, amikor felszívtam magam, és felvállaltam, hogy kezelem, megoldom, teszek valamit, akkor utána mindig nagy megkönnyebbülés és jó érzés töltött el. Szóval erre oda kell figyelni, mert hosszútávon a felelősségvállalás az, ami a jó irányba viszi a dolgokat. És ha jó érzést okoz, akkor minek kerüljük el? Tiszta hülyeség!

6. A kritika egy világító címke a homlokodon. Kínos! Hagyd ki!

Ugyan néha teljesen jogosnak tűnik valakit megkritizálni, mégis az van, hogyha az embernek tiszta a lelkiismerete (de tényleg), akkor eszébe sem jut ilyesmi. Ha te tiszta vagy, akkor képes vagy arra, hogy figyelmenkívül hagyd a másik ember hibáját, és a jó dolgokra koncentrálj vele kapcsolatban. Ezért, amikor kritikus gondolataim vannak valakivel kapcsolatban, akkor sajnos arra kell rájönnöm, hogy van valami az én fülem mögött is, és jobban teszem, ha azt kezelem. Ez van!

7. Ez egy játék!

Mármint az élet. Nem érdemes komolyan venni, mert az ember végül megkeseredik. Ha már itt vagyunk, akkor legalább élvezzük is! Ezt pedig úgy lehet megtenni, ha játéknak tekinted az egészet. Ha tudod, hogy szellemi lény vagy, akkor túl nagy baj úgysem történhet. 😉

8. Mindig tanulj és fejlődj! Ezzel tartozol magadnak!

Jó ember vagy, de mindig lehet még jobbá válni. Ráadásul egy idő után a fentiekre sem kell külön figyelmet tenni, mert automatikusan beépülnek. És akkor végre a kitűzött célokra lehet teljes erőből koncetrálni. Az lesz ám a jó világ! 🙂

Boldog Új Évet és Boldog Új Életet annak, aki most tartja! 😀

 

Ha tetszett, oszd meg! :)