Kezdőoldal | erecske@gmail.com

Ezek az én gondolataim. Vitatkozni persze lehet.

Megosztani pedig ér! 🙂

Akkor érdemes kiköltöznöd Tenerifére néhány hónapra, vagy akár több időre is, ha vagy

 1. online vállalkozásod van, amit bárhonnan tudsz végezni, csak net kell hozzá, vagy
 2. lakik itt kint ismerősöd, aki szerzett neked munkát, és már le van beszélve.

Úgy ne gyere ki, hogy szerencsét próbálsz, “lesz-ami-lesz” alapon, mert nem olyan egyszerű itt elhelyezkedni.

Nézzük a költségeket:

Kiutazás:

Meg kell várni a Wizz Air 20%-os akcióját. Rendszeresen, kb. havonta egyszer van ilyen. Iratkozz fel a hírlevelükre, vagy töltsd le az appot, és akkor szólnak.

A repülőjegyek kb. így néznek ki a 20%-os napon:

Ha semmit nem hozol magaddal, csak egy kisebb hátizsákot, akkor 13.500 Ft-ért kijutsz.

De most nézzük azt a verziót, hogy mi van, ha több hónapra kitelepülnél.

A legjobb csomag ilyenkor a Wizz Plus & Flex. Ebben benne van a hátizsákon felül egy kis bőrönd, amit felvihetsz a kabinba, és egy 32kg-os nagy bőrönd is, amibe belefér néhány hónapnyi élet (meleg rucit nem nagyon kell hozni). A flex pedig azt jelenti, hogy egyszer átteheted másik időpontra extra díj nélkül.

A vásárlási folyamatban érdemes a klubtagságot is megvenni, mert most ugyan csak kb. 3000 Ft-ot nyersz vele, de később, amikor haza akarsz menni, ismét mindenféle kedvezményt ad (1 évig érvényes).
Így az egész jegyvásárlás vége ebben az esetben 48.880 Ft-ra jön ki. Nagyságrendileg ennyiből tudsz kiköltözni ide.

A déli reptérre érkezel, és innen akár busszal is el tudsz jutni abba a faluba, ahol a szállásod van.

Lakhatás

Mindenképp még otthonról intézz magadnak lakást, különben alhatsz szállodában, ami nem annyira olcsó.
Érdemes Tenerifés Facebook csoportokban érdeklődni, és találni egy ingatlanost, aki tud neked kiadó lakást szerezni abban a faluban, ahová menni akarsz. Vannak nagyon kellemetlen helyek is a szigeten. Állandó szél, hideg vagy forróság, nulla óceánpart…stb. úgyhogy mindenképp érdeklődj itt lakóktól, hogy melyik hely milyen. Véleményem szerint, hamár itt él az ember, ezen a szigeten, akkor érdemes a part közelében lakni, és ha lehet, akkor nem a turistagyárban (hacsak nem ott kapsz munkát, bár akkor is lehet buszozni). Itt, a déli parton van néhány csendesebb falu, amik nagyon kényelmesek, és könnyű eljutni innen bárhová.

A lakbér hasonló, mint jelenleg Budapesten. Egy 1,5 szobás, akár részlegesen óceánra néző lakást 500-600 euróért lehet bérelni havonta akkor, ha minimum 3 hónapra kiveszed. Ebben valamennyi rezsi is benne van. Mi most 500-at fizetünk, azaz 180 000 ft-ot.

Internetet általában be kell köttetni, annak a havidíja 8-9000 Ft.

A kaja hasonló árban van, mint otthon, a benzin viszont olcsóbb. 1 euro körül van litere. (358 Ft – 2020.szept.16.-án)

Közlekedés

A tömegközlekedés busszal lehetséges, és feltöltőkártyával célszerű. Itt a déli parton 1.15 és 2.40 euro körül megyünk át egyik-másik településre.

Mi Playa de San Juan-ban lakunk, ami egy nagyon fejlett halászfalu. El van látva mindenféle üzlettel, szolgáltatással, ezért nem sűrűn kell elmenni innen.

Persze autót is lehet bérelni a reptéren vagy Adjeben. Most néztem az árakat, egy kis méretű, 4 ajtós kocsit (mint pl a Citroen C3) 9 euro/nap körül lehet hosszabb távra bérelni (az kb. 3200 Ft).

Nyelvismeret

Érdemes alapszinten megtanulni spanyolul, de angolul is sok helyen elboldogulsz. Ha itt akarsz dolgozni (nem online), akkor viszont elengedhetetlen a spanyol. A legegyszerűbb és legolcsóbb módja ennek (ingyenes) a Duolingo alkalmazás, amit mobilra is le lehet tölteni és böngészős verziója is van. Annyi a nehézség, hogy amennyiben csak magyarul beszélsz, akkor csak az angolt tudod vele tanulni. Az összes többi nyelvhez szükséges az angol, tehát a spanyolhoz is.

Bevásárlás

Most a mi nézőpontunkból írom. Mi ugye Playa de San Juanban élünk. Itt van kicsi, de jól felszerelt bolt (Dialprix), fagyasztott termékeket áruló üzlet (5oceanos), és egy közepes méretű, szintén mindennel ellátott bolt (Alteza). Az első kettő itt van 2-3 perc sétára tőlünk, az utolsó pedig a falu másik végén, kb 8-10 perc kényelmes sétányira. Ezen felül van még néhány kisebb élelmiszerbolt is. De ebben a háromban szinte mindent be lehet szerezni egész jó áron.

Két faluval nyugatra, Los Gigantesben van egy szokásos méretű Lidl. Ide hetente, kéthetente megyünk el nagyobb bevásárlásra.

Mutatom térképen is:

Turizmus

Az általam turistagyárnak nevezett terület az a hely, ahová turisták milliói jönnek nyaralni/telelni évente. Gyakorlatilag egész évben lehet jönni, csak rövid időszak az, amikor nem annyira kellemes fürödni az óceánban, mert hideg, de az év nagy részében jó itt. A Dél-Nyugati, bekeretezett rész maximálisan erre az iparra épült. Szállodák, éttermek és szórakozóhelyek töméntelen mennyiségben. Van egy érdekes hangulata. Amikor nincs Covid19, mint most, akkor egész biztosan találsz magadnak munkát vendéglátósként, illetve utazás-,  búvárkodás-, és egyéb programszervezésből is meg lehet szépen élni. 2020-ban nem javaslom, mert alig lézeng néhány ember, és sokminden be is van zárva.

Hivatalos letelepedés

Erről nincs túl sok adatom. Azt tudom, hogy az utóbbi években megszigorították. A hivatalos ittélés sarokpontja a NIE szám (Número de Identidad de Extranjero – azaz külföldiek azonosító száma). Ehhez egyrészt kell bejelentett lakhely, másrészt bejelentett munkahely. De mivel munkahelyre csak NIE számmal vesznek fel, ezért van egy ilyen kiskapu, hogy egy próbaszerződéssel már kérhetsz a rendőrségen NIE-t. Úgy tudom, először fehér NIE-t kapsz, ami semmire nem jogosít, csak nyugtázzák, hogy itt vagy. A zöld NIE az érdekes, mert azzal már bekerülhetsz a szociális hálóba is. Azaz fizetheted a TB-t, és jogosult vagy segélyekre. Az egésznek a pontos menetét erre specializálódott magyarokkal érdemes intézni. Szinte bármelyik nagyobb Tenerifés facebook csoportban megtalálod őket.

Miért jó Tenerifén élni?

Szubjektív felsorolás következik. 🙂

 • Előszöris: egy pálmafás sziget az óceán közepén önmagában is vonzó hely. De itt ráadásul nem kell megküzdeni a fullasztó, erősen párás trópusi éghajlattal, hanem folyamatosan, kora tavaszi, tavaszi illetve késő nyári időjárás van, ha jó helyen vagy, akkor állandó, kellemes langyos széllel, és csak téli hónapokban esővel.
 • Sokkal tisztább a levegő, mint a kontinensek belsejében (pl. Magyarországon), vagy nagyobb városok környezetében, mint pl. London.
 • Nem drága az élet. Ha van rendes, tisztességes bevételed, akkor simán élhetsz “hétköznapi” életet úgy, hogy egy karnyújtásnyira van az óceánpart, és bármikor mehetsz úszni egyet, ha kedved tartja.
 • Tenerifét spanyolok lakják, és ez az építészetükön, illetve az életstílusukon is meglátszik. Nincsenek durva veszekedések, az emberek jó hangulatban csit-csetelnek egymással az utcán, keresztbe az utcán két erkélyről, vagy a partmenti sétányon. Nyugodtabb a légkör, mint otthon, senki nem rohan sehová.
 • Hozzájutsz sokféle egészséges és különleges ételhez sokkal olcsóbban, mint Magyarországon. Pl. lehet venni frissen fogott halféleségeket, napérlelte déli gyümölcsöket, zöldségeket. A sziget déli része egyébként tele van banánföldekkel. A tenerifei banán kisebb, mint a megszokott, de finom.
 • Hatalmas a tér. Ha jó lakást találtál, akkor akár az ablakon kihajolva is, de némi sétával mindenképp elérhető az óceán a végtelen horizonttal. Vagy ha a másik irányba nézel, akkor a vulkán hegycsúcsai, vonulatai, és a hegyoldalba épített kis falvak látványa is felemelő. Itt igazán kinyújtóztathatod a csápjaid. 🙂
 • Ha megszerezted a zöld NIE számot, akkor féláron utazhatsz Spanyolország szárazföldi részére. Onnan pedig csak egy ugrás bármelyik másik célpont. Ide Dél-Afrika is sokkal közelebb van (bár innen nem indul oda közvetlen járat, csak Madridból vagy Barcelonából).
 • Egész évben látni virágokat, virágzó fákat és nagy, barnás hasú sirályok röpködnek feletted, néha elképesztően cuki hangokat kiadva.
 • Pizzát és friss halételeket minden második étteremben találsz.
 • Folyamatosan takarítják az utakat, rendezik a strandokat. Itt nem dobálják el az emberek a szemetet az utcán (legalábbis amerre eddig jártam).
 • Busszal a sziget bármelyik részébe eljuthatsz. Légkondícionált és kényelmes.
 • A bűnözés nagyon alacsony, és az is főleg a turistagyárban fordul elő. Itt a falunkban semmi hasonlóról nem hallottam, pedig harmadik éve vagyok itt hosszabb ideig.
 • Bármikor dönthetsz úgy, hogy nyaraló üzemmódba kapcsolsz, és ehhez ott vannak karnyújtásnyira a kellékek. De élhetsz olyan hétköznapokat is, amik félig nyaralásnak számítanak, kedved szerint.

Dióhéjban ennyi. Jó itt lenni, és abszolút elérhető. Remélem, neked is tudtam segíteni ezzel.

Ha tetszett, oszd meg! :)